Reisverslag.info

 

Dag 01

 

Route: Van Emmeloord naar New York
Datum: 25 januari 2005
Hotel: Milford Plaza
 
 
 
Vorige dag Terug naar reisschema Volgende dag
Verslag
De KLM Boeing 777
Na 2 maanden van voorbereidingen is het dan eindelijk zover. Vandaag vliegen we naar New York. Ondanks de zenuwen, hebben we toch nog redelijk geslapen. Ondanks dat we al vaak gevlogen hebben, blijft het toch altijd spannend. Misschien komt het ook wel doordat we nog nooit zo ver hebben gevlogen.

Aangezien we om 14.45 vliegen, willen we rond 12.00 uur op schiphol zijn. Gister hebben we al online ingechecked via de KLM website, dus onze plaatsen liggen al vast. Om 9.40 arriveren de ouders van Frederike. Zij zullen ons naar Schiphol brengen. We hadden nog niet alles inpakt en aangezien Frederike's ouders erg vroeg waren, moesten we nog snel de laatste dingen in de koffer proppen.

Om 11.00 uur vertrokken we dan eindelijk richting Schiphol. Na een klein uurtje rijden kwamen we aan bij de vertrekhal. Na het uitladen van de spullen, was het afscheid nemen geblazen en snel naar binnen om onze bagage af te geven.

Bij de balie waar we onze bagage af konden geven, zat een wat oudere mevrouw. Deze was duidelijk nog niet helemaal gewend aan het nieuwe e-ticket systeem. Druk zwaaide ze onze instapkaarten langs een scanner, maar blijkbaar had ze niet door dat ze de barcode voor de laser moest houden. Uiteindelijk kwam onze reservering niet voor in het systeem. Wij baalden behoorlijk, want we hadden hele mooie plaatsen uitgezocht, dus we waren al bang dat we die kwijt zouden zijn. We werden doorverwezen naar een helpdesk-balie. Daar bleek het loos alarm, niks aan de hand, onze reservering stond gewoon in het systeem en binnen een paar minuten was alles voor elkaar.

Nederland vanuit de lucht
Omdat we pas om 14.00 uur in hoefden te stappen, bleef er mooi wat tijd over om wat te eten en wat te shoppen. Eerst hebben we wat leesvoer gehaald bij een boekwinkel. Daarna nog een geheugenkaartje voor onze digitale fotocamera. Op Internet hadden we al gezien dat deze bij de taxfree winkel in de aanbieding was. De volgende stop was de ABN-AMRO pin-automaat. Je kunt op Schiphol namelijk alvast Dollars pinnen. Wel zo makkelijk! Daarna werd het tijd voor de lunch. Vlak bij de gate was een leuk tentje waar je een broodje kan eten.

Rond 13.15 zijn we richting de gate gelopen. Hier werden we verrast door een extra controle. We waren bij de douane al gecontroleerd, maar bij de gate moesten we nogmaals door een scanner. Dit bleek alles te maken te hebben met 9/11. We moesten nog even wachten tot we in mochten stappen, maar na een klein halfuurtje mochten we als één van de eerste aan boord. Dit kwam natuurlijk omdat onze stoelen (44H & 44J) helemaal achterin de boeing 777 zitten.

Het vliegtuig vertrok precies op tijd bij de gate. Na een vrij lange taxi-rit kwamen we eindelijk aan bij de 5de baan. Toen we eenmaal in de lucht waren, kregen we allebei een hoofdtelefoon en konden we gebruik maken van het entertainment systeem. In een Boeing 777 is dat toch wel super voor elkaar. Met een eigen schermpje in de stoel voor je en de keuze uit tientallen films vliegt de tijd letterlijk voorbij. Na 2 films en een paar comedies was het alweer bijna tijd om te landen. Uit het raampje was het eerste land alweer zichtbaar.

De kustlijn van Noord Holland
Het weekend voor ons vertrek was het enorm noodweer in New York geweest. Heel New York was verrast door een enorm pak sneeuw. Dit was zelfs in Nederland op het journaal geweest, dus we waren enigszins bezorgt of we wel in New York zouden kunnen landen. Maar gelukkig was er niks aan de hand. Rond 16.00 uur New York tijd, stonden we weer veilig op de grond.

Na twintig minuten taxiën en wachten was het dan eindelijk zover…. Amerikaanse grond onder onze voeten. Nu was het tijd om door de douane te gaan. Hierover hadden we verschillende verhalen gehoord. Volgens sommige is het een ware nachtmerrie om Amerika binnen te komen, maar bij ons ging alles heel voorspoedig. Binnen 20 minuten waren we vanuit het vliegtuig door de immigrations. De man die ons hielp was erg vriendelijk en het nemen van de foto's en vingerafdrukken kostte nauwelijks tijd.
De omgeving van New York vanuit de lucht


Na de immigrations werd het tijd om de koffers op te halen. Toen we bij de band aankwamen, zagen we onze koffers al voorbij komen. Dus binnen 10 minuten stonden we buiten. (we hebben geen controle van onze koffers gehad). We besloten een taxi te nemen naar het hotel. Hiervoor rekenen ze vaste tarieven, dus we hoefden niet bang te zijn dat we zouden worden opgelicht. Inclusief de toll voor de tunnel naar Manhatten, kostte de rit 49 dollar.

Onze taxichauffeur kwam uit Ghana en hield enorm van praten. Hij hield maar niet op met praten over zijn ambities. We waren erg moe, dus veel meer dan yes, yes kwam er bij ons niet uit. De taxichauffeur vergeleek zichzelf op een gegeven moment met Cofi Annan. Die kwam ook uit Ghana en had het ook ver geschopt (net als hij zou doen).

JFK Airport
Om 18.00 uur kwamen we aan bij het Hotel (Milford Plaza). Na het inchecken konden we dan eindelijk naar onze kamer. We lieten de koffers naar boven brengen. Ik had ergens gelezen dat je 1 a 2 dollar per koffer moest geven, maar omdat we nog niet veel wisselgeld hadden, besloten we 3 dollar fooi te geven voor 1 koffer en 2 tassen. Dat was duidelijk niet voldoende, wat zonder iets te zeggen en met een boze blik liep hij de kamer uit.

Na zo'n lange dag, waren we blij te liggen. We hebben nog even een rondje langs de vele TV zenders gezapt en zijn vervolgens rond 19.00 uur gaan slapen.

Route


Tips
  • Door 30 voor vertrek in te checken via internet, kun je zelf een plaatsje uit zoeken
  • Vul de formulieren van immigrations volledig in. Je mag anders weer achter in de rij aansluiten
  • Je kunt op Schiphol bij ABN-AMRO al dollars pinnen
   
Vorige dag Terug naar reisschema Volgende dag
 
 
Deze site is gemaakt door Peter Baars